Solcellers miljöpåverkan är en fråga som ofta diskuteras och i detta inlägg går vi in djupare på ämnet.
Solcellers miljöpåverkan är en fråga som ofta diskuteras. Även om solceller är ett bra alternativ för att producera ”ren” energi, kan deras tillverkning orsaka negativa miljökonsekvenser. När det gäller livscykeln för solceller är den största påverkan vid tillverkningsfasen. Detta beror på att de flesta solceller som används idag är gjorda av kisel, vilket är ett material som kräver mycket energi för att utvinna och rena. De flesta solceller tillverkas också i Kina, där en stor del av energin som används är fossil. Tyskland och Sydkorea är också stora producenter av solceller. I Sverige tar det ungefär 2–3 år för en solcellsanläggning att producera lika mycket energi som det krävdes för att tillverka, transportera och driva den. Detta kallas "energiåterbetalningstid" och varierar beroende på produktionsprocessen och var solcellerna används. Solcellsanläggningar har en lång livslängd på mellan 25–30 år och under den tiden de är i drift, bidrar de till många miljöfördelar.
Den viktigaste fördelen är att solcellerna producerar el från förnybar energikälla, men det finns också andra fördelar som att produktionen är tyst och inte stör omgivningen. Dessutom sker produktion och användning av el nära varandra, vilket minskar förlusterna i elnäten. När solcellerna placeras på tak, tar det inte heller mer mark i anspråk. Återvinning av solceller är reglerat av ett EU-direktiv som kallas WEEE-direktivet. Det innebär att alla som säljer solceller i Europa har ett ansvar att se till att produkterna återvinns. Försäljare eller tillverkare ska också informera konsumenten om var produkten ska lämnas när den inte längre används. I Sverige är det vanligt att solceller lämnas in för återvinning på kommunala återvinningscentraler, där de återvinns tillsammans med annat elektronikavfall som datorer och TV-apparater. För närvarande återvinns huvudsakligen aluminiumramar och glas från solcellerna. I framtiden, när det finns större volymer av solcellspaneler att återvinna, kan det bli ekonomiskt fördelaktigt att ha en separat återvinning för solceller där även metallinnehållet tas till vara.
Solenergin och dess miljöpåverkan jämförs ofta med andra energikällor. Om solenergi används i stället för energikällor med höga utsläpp av växthusgaser, så minskar utsläppen. Det är svårt att veta exakt vilken elproduktion som ersätts eftersom energisystemet är komplext. Men det går att jämföra mängden koldioxid som solenergi ger upphov till per producerad kilowattimme jämfört med andra energikällor. En rapport från FN:s klimatpanel från 2014 visar att solenergi ger upphov till 41 gram koldioxid per producerad kilowattimme, jämfört med 820 gram från kol och 490 gram från naturgas. Det är viktigt att komma ihåg att dessa beräkningar kan variera beroende på vilka antaganden som görs, så andra rapporter kan visa annorlunda siffror.