I den här artikeln kommer vi att ta hjälp av experter från branschen för att undersöka det gångna året.
Solcellsmarknaden har varit i en svår situation under det senaste året på grund av ökande priser, leveransproblem och en högre efterfrågan än någonsin tidigare. I den här artikeln kommer vi att ta hjälp av experter från branschen för att undersöka det gångna året och titta framåt. Enligt branschföreträdare kommer verkningsgraden på solpaneler att fortsätta öka (och priserna kommer så småningom att minska). Ökningen av verkningsgraden på solpaneler har varit en trend de senaste decennierna och det har skett stora framsteg de senaste åren. Jämfört med 2017, då en standardpanel kunde utnyttja 16% av solljuset, låg en vanlig solpanel i år på strax under 21% - det vill säga en ökning på över 30%. (21% i verkningsgrad motsvarar en panel på 400 watt och en yta på 1,7 x 1,1 m2.) Orsaken till detta är att paneltillverkarna har successivt förbättrat deras produktionsprocesser och kommersialiserat nya teknologier. Jämfört med 2017 tillverkas till exempel de flesta solceller idag av monokristallint kisel, som är mer effektivt än föregångaren polykristallint kisel. Två andra viktiga teknologier som har gått från att vara en nisch till att bli branschstandard är PERC (passivated emitter rear cell), där man med hjälp av en annan struktur på solcellens baksida kan utnyttja större del av solens ljus, och halvcellsteknik, där solpanelerna delas i två delar med lägre strömstyrka och därmed lägre förluster.
Solceller är kända för att ha höga verkningsgrader, men det blir svårare att öka dessa närmare det teoretiska taket på 30%. Enligt en rapport från ITRPV (en samling av branschföreträdare och forskningsinstitut) förutspås kiselbaserade solpaneler att nå verkningsgrader på 24% inom en tioårsperiod. Ett sätt att öka verkningsgraden är genom att kombinera kisel med andra material för att använda mer av ljusets spektrum. Massproduktion av dessa tekniker väntas börja inom en femårsperiod med verkningsgrader runt 26%. Solceller har gjort sig kända för snabba kostnadsminskningar. Från 1976 till 2021 har priserna sjunkit med 24% för varje fördubbling av den installerade kapaciteten globalt. Dock har priserna vänt upp under den senaste tiden på grund av det ökade priserna på energi, andra viktiga material, leveranskedjestörningar och lockdowns i Kina där en stor del av produktionen sker. Trots dessa utmaningar väntas priserna fortsätta sjunka på grund av ökade verkningsgrader, effektivare produktionsprocesser och minskat materielbehov.
Utvecklingen av solpanelernas prestanda och priser från 2017 till 2023. Prestandan avser vanliga solpaneler på den svenska marknaden. Priserna baseras på statistik från den tyska marknadsplatsen pvXchange. Priserna gäller för europeiska marknadspriser för solpaneler från januari varje år och inkluderar inte moms eller andra tilläggskostnader. Det lägre prisspannet avser de mest ekonomiska standardpanelerna och det högre prisspannet avser mer exklusiva solpaneler med hög prestanda. Ett pris på 3,5 kronor per watt innebär att en panel med en effekt på 400 W kostar 1400 kronor.
Förväntningarna på priser, utbud och teknikutveckling är höga inför 2023 är höga. För att få en bättre förståelse för vad som väntas i närtid har Solcellsbolaget pratat med ett dussin experter världen över som är ansvarig för att hålla kontakt med panel- och växelriktartillverkare samt svenska installatörer. Enligt experterna har det varit utmanande för branschen under det senaste året på grund av en orkanliknande efterfrågan som överskuggat utbudet. Detta har även förvärrats av den globala energikrisen som följt Rysslands invasion av Ukraina. Experterna beskriver läget kring utbudet för de viktiga komponenterna i ett solcellssystem som svårt, med brist på halvledare, växelriktare och batterier. En av experterna påpekar att tillverkare som Huawei, världens största växelriktartillverkare, bedömer att de endast kan möta mellan 40–60% av efterfrågan.
Det förväntas att det kommer att vara en otrolig brist på halvledare, växelriktare och batterier under 2023.
Solpaneler har varit en efterfrågad produkt under hela året, men det finns utmaningar med att hålla jämna steg med efterfrågan. Det finns begränsningar i kreditlinor, leveranskedjor och fraktmöjligheter. Dessutom ör det varit svårt att få tag på tillbehör som montagesystem, vilket är ett större problem än växelriktare. Priserna på solpaneler har ökat kraftigt sedan början av året, men det finns tecken på en vändning med ett trendbrott då priserna börjar minska på grund av ny produktionskapacitet och minskad efterfrågan. Det är fortfarande osäkert hur det kommer utvecklas under 2023, då tillverkarna är försiktiga med att förändra prisbilden för tidigt.
Under sommaren 2022 har vi intervjuat ett dussin experter och dem är eniga med informationen som kom från solcellsmässan Intersolar i München där många var på plats där de rapporterade att de flesta tillverkare var överens om att det fanns en brist på växelriktare, en viktig komponent i solcellssystem. Nu undrar vi vad läget är idag när det gäller möjligheten att få tag på växelriktare. Komponent brist kan definitivt vara en kommande flaskhals och som dessutom kan bli den största faktorn till att priset på solcellspaneler och växelriktare går upp under 2023 med bakgrund av att efterfrågan är så pass stor.